Laatste weersatelliet beeld

Dit is het laatste ontvangen en gedecodeerde beeld van de NOAA 15, 18 of 19 weersatelliet.
Links bovenin wordt weergegeven welke satelliet het is, met welke techniek het beeld verbeterd is en de datum en tijd van ontvangst in UTC.

Achtergrondinformatie
De Amerikaanse NOAA weersatellieten vliegen op ongeveer 850 km hoogte in een baan om de aarde. Zodra een van deze satellieten binnen bereik komt, start automatisch de ontvangst van de op 137 MHz uitgezonden (infrarood) beelden. Deze weersatellieten doen er circa anderhalf uur over om een rondje om de aarde te draaien. Daarbij schuiven ze steeds een stukje op zodat in 24 uur tijd beelden worden gemaakt van het gehele aardoppervlak.

Voor de ontvangst wordt een kleine ontvanger gebruikt die aangesloten is op een RaspberryPi mini computer. Deze (USB-stick) ontvangers zijn oorspronkelijk gemaakt om  lokaal TV te ontvangen op je laptop maar zijn meer en meer in gebruik als SDR (Software Defined Radio) ontvanger waardoor er veel meer mogelijk wordt.

Na de ontvangst worden de audiosignalen gedecodeerd en daarna automatisch met verschillende technieken verbeterd en ingekleurd (aangezien infrarood beelden zwart/wit zijn). Ook worden dan de lijnen van de landsgrenzen ingetekend.

Als laatste stap worden de beelden vanaf de RaspberryPi ge-upload naar de webserver van mijn weerstation zodat je de satelliet foto’s kan zien zodra de satelliet over Europa is gevlogen en achter de horizon is verdwenen. Deze satellietfoto wordt dus niet ergens van het internet gehaald maar zelf ontvangen en (geautomatiseerd) op de website geplaatst.

De verschillende beelden van de NOAA satellieten zijn in het submenu van deze pagina allemaal zichtbaar.

Reacties zijn gesloten.